Van conversatie naar dialoog
Op basis van het bovenstaande model gaan we het hebben over dialogen: hoe kunnen we onderzoeken wat er werkelijk gezegd en bedoeld wordt zonder vrijblijvend op elkaar te reageren (conventie, conversatie) of (vervolgens) te verharden in standpunten en retoriek (frictie, discussie). Beknopte inleiding, vooral oefenen met eigen vraagstukken. Daarna doorontwikkelen in de praktijk met behulp van de aangereikte (gespreks)modellen.
Door goed te luisteren naar wat iemand zegt en door hem of haar goede vragen te stellen, ontstaat er een beter begrip van standpunten, argumenten en concepten. Zaken als schijnconsensus, ’vaagpraat’ en multi-interpretabele uitingen worden vermeden. Een en ander leidt tot het beter kunnen nemen van beslissingen. Het gaat in de workshop niet om het winnen van een discussie, maar om het aangaan van een constructieve dialoog. Je leert een aantal methoden toe te passen en die te vooral te oefenen. Inbreng van eigen casuïstiek maakt de oefeningen concreet en de uitkomsten direct toepasbaar.
In de workshop behandelen we onder meer:
- van reactief naar reflectief – hoe kom je van een conversatie tot een dialoog?
- weg met de voorzichtigheid: kom ter zake!
- hoe krijg je een concept duidelijk (en waarom helpt een woordenboek daar niet bij)?
- hoe stel je vragen die jezelf en de ander vooruit helpen? Drie invalshoeken.
- iemand vindt ergens iets van, maar wat vindt hij of zij precies en hoe kom je daar achter?
- hoe krijg je betere antwoorden op eigen en andermans vragen?
- hoe toets je wat iemand beweert?
De workshop ‘van conversatie naar dialoog’ kan bestaan uit 1 dagdeel van vier uur (basis) of 2 dagdelen van vier uur (verdieping). Aantal deelnemers: 4 – 12.